Datum Zaterdag 04-11-2017
Wedstrijdnummer 910
Scheidsrechter D. (Daan) Schaper

Machteloos VVOG verslagen door Spakenburg

De randvoorwaarden voor een mooie voetbalmiddag waren allemaal aanwezig. Lekker najaarszonnetje, mooi affiche met historisch gezien twee zaterdag grootmachten en veel publiek. Ruim 1500 bezoekers hadden de weg naar de Strokel gevonden en gingen er maar eens goed voor zitten. In de eerste minuten van de wedstrijd keken de mannen van John de Wolf de kat uit de boom en lieten VVOG de bal. Tot in de 11e minuut toen Philip Ties een afgemeten voorzet afleverede bij Kees Tol en deze ronde gedecideerd af. De vingertoppen van Frans Koornberg konden daar niets aan veranderen : 0-1.

Zo zakelijk als Spakenburg was begonnen aan de wedstrijd zo zakelijk speelde ze de wedstrijd ook verder. VVOG kreeg ruimte om te combineren en Spakenburg trok zich gegroepeerd terug op eigen helft maar altijd met het gevaar van een snelle uitval via een van de topaanvallers. Kansen voor Ties en Waalkens leverden bijna het volgende doelpunt voor de gasten op. VVOG kreeg vlak voor rust echter wel de grootste kans. Pernelly Biya gaf een afgemeten voorzet op Frank Hol maar deze kopte in vrijstaande positie de bal tegendraads naast. Wellicht had dit de ommekeer in de wedstrijd kunnen zijn maar de aanvallers van VVOG schoten en kopten vandaag niet met scherp.

Na rust wijzigde er in het geheel niets aan het wedstrijdbeeld. Spakenburg wachtte af en VVOG was niet bij machte om iets af te dwingen. Of toch wel….na 20 minuten veerden de groenwitten supporters op bij een doelpunt van Frank Hol. Echter de uitstekend leidende scheidsrechter Schaper stond juist gepositioneerd om een handsbal van Hol te kunnen bestraffen. Geel voor de aanvaller en geen doelpunt.

In de 69e minuut gooide Spakenburg de wedstrijd helemaal op slot. Een prima corner van Tol werd door verdediger Tom van der Neut keihard tegen de touwen gekopt, 0-2. VVOG was verslagen. Een mooi schot van Wesley de Klein werd door de keeper van Spakenburg nog ternauwernood verwerkt maar veel verder dan dit kwam VVOG niet.

Trainer Hans van Arum was na afloop realistisch: “ Als we allemaal een topdag hebben en we met elkaar strijd leveren kunnen we deze wedstrijden winnen, vandaag was dat niet het geval “

Komende zaterdag is er geen competitieronde in de 3e divisie vandaar dat VVOG a.s. dinsdag om 20.00 uur een oefenwedstrijd speelt tegen ASV Dronten. Wellicht een mooie gelegenheid om de aanvallers van VVOG weer het goede gevoel te geven.

Voorbeschouwing VVOG - Spakenburg

Spakenburg en VVOG waren jaren achtereen regelmatig tegenstander van elkaar. De eerste ontmoeting tussen Spakenburg en VVOG, in competitieverband, vond plaats in het seizoen 1957/58 in de derde klasse, de hoogste klasse van het zaterdag-amateurvoetbal. In Spakenburg was de uitslag 5-2 in het voordeel van de Blauwen en in Harderwijk was VVOG de baas met 2-1.

Kampioenswedstrijd 1968/1969

Er volgden daarna nog ruim 40 wedstrijden tegen elkaar in de derde, tweede, eerste en hoofdklasse. De meest memorabele ontmoetingen vonden plaats in het seizoen 1968/69. De kampioenen van de Tweede Klasse A, B, C, D en E (hoogste klasse) respectievelijk Excelsior Maassluis (2A), Quick Boys (2B), Spakenburg (2C), VVOG (2D) en WVF (2E) gingen de strijd aan om de landstitel zaterdagvoetbal. De kampioenswedstrijden tussen VVOG en Spakenburg in die serie wedstrijden : Spakenburg – VVOG 1-0.

De laatste wedstrijd in deze competitie V.V.O.G. – Spakenburg moest de beslissing brengen. Beide clubs begonnen met 10 punten uit de 7 gespeelde wedstrijden (oude puntentelling). Ruim 9000 toeschouwers woonden het duel bij. Ondanks dat er extra tribunes waren gebouwd moest de politie ver voor aanvangstijd de toegangshekken van het sportpark sluiten en veel voetballiefhebbers teleurstellen. Het sportpark was mudje vol. Ries Hoeve scoorde in de 7e minuut de 1-0.

VVOG was voor de pauze duidelijk de betere ploeg maar niet gelukkig in het afronden van de gecreëerde kansen. In de tweede helft probeerde Spakenburg met fel aanvallend voetbal de gelijkmaker te forceren. De verdediging van VVOG gaf de Spakenburgers niet de kans om tot die gelijkmaker te komen. VVOG kreeg zelfs nog de beste kansen. Toen kort voor het einde Hans Posthumus de 2-0 scoorde kon het feest van VVOG losbarsten

Korte terugblik/overzicht

Uiteraard was Spakenburg erbij toen de Tweede Divisie in augustus vorig jaar van start ging. De club speelde immers altijd op het hoogste niveau, dus ook na de Topklasse, de Tweede Divisie. Voetballiefhebbers die op dat moment voorspelden dat Spakenburg aan het eind van de rit zou degraderen uit de Tweede Divisie, konden vermoedelijk op een meewarige blik rekenen. Toch gebeurde het. Eigenlijk kwam de ploeg nooit lekker in het ritme, waarbij vooral de zwakke tweede periode Spakenburg uiteindelijk fataal werd.

De slechts 37 behaalde punten veroordeelden het team tot het spelen van de nacompetitie om handhaving. Spakenburg begon aan die klus met Joop Gall als trainer, alweer de derde man die voor de groep stond. Bij de start van het seizoen stond Hans van de Haar aan het roer. De oud-prof, die zelf ook bij Spakenburg voetbalde en als trainer furore maakte bij FC Lienden, werd echter in januari ontslagen. Het duo Tijs Schipper – Arnold Klein nam zijn taken over, maar eind maart besloot de clubleiding om ook hen te bedanken voor bewezen diensten en Joop Gall binnen te halen. De eindsprint bleef uit en ook in de nacompetitie liep het uiteindelijk fout. Spakenburg overleefde de eerste ronde tegen Hercules (uit 2-1 verlies, thuis 4-2 winst), maar in de finale bleek Rijnsburgse Boys te sterk. In Rijnsburg werd met 2-1 verloren en die achterstand werd op eigen veld niet meer weggepoetst. Sterker nog, Rijnsburgse Boys won opnieuw (2-3) en Spakenburg, nooit eerder gedegradeerd, degradeerde naar de Derde Divisie. De degradatie zorgde ook voor een leegloop in de selectie van Spakenburg. Liefst 17 spelers zag Spakenburg om uiteenlopende redenen vertrekken.

Seizoen 2017/18 moet het seizoen van de promotie/terugkeer worden naar de Tweede Divisie

De selectie van Spakenburg staat dit seizoen onder leiding van John de Wolf. De 54-jarige ex-international kwam afgelopen zomer over van GVVV.

Nieuw in de selectie: Daan Huiskamp (DVS’33 Ermelo), Jasper Beekhuis (FC Utrecht), Barry Beijer (Achilles/29), Tom Menting (Willem ll.), Tom van der Neut, Guido van Rijn, en Mike Veerkamp (FC Lienden), Richard van Schoten CSV Apeldoorn), Bert Steltenpool (FC Volendam), Mike Veerkamp (FC Lienden), Jasper Waalkens (Almere City FC), Leon ter Wielen (Fortuna Sittard).

Bij de start van de competitie werd Spakenburg, in iedere voorbeschouwing, getipt als de voornaamste kampioenskandidaat in de Derde Divisie.

Het was even wennen voor Spakenburg in de Derde Divisie. Na tweemaal een gelijkspel resp. bij ASWH 3-3 en op De Westmaat 1-1 tegen ONS Sneek kwamen de overwinningen voor De Blauwen. Achtereen volgens werden DVS’33 Ermelo (2-1), Harkemase Boys (0-2), Capelle (5-2) Quick Boys (0-3), Jong FC Groningen (2-1) en Scheveningen (0-1) aan de zegekar gebonden. Even was er een misstapje, de 1-0 nederlaag (wedstrijd negen) bij ODIN’59.

Het herstel vorige week tegen Magreb’90 was duidelijk, het werd een 6-1 overwinning op De Westmaat. Jong Almere City FC deelt nu met Spakenburg de bovenste plaats in de Derde Divisie. Beide ploegen, na 10 wedstrijden 23 punten. Het doelsaldo van Jong Almere City is (+2) beter.

De laatste ontmoetingen tussen VVOG en Spakenburg vonden plaats in het seizoen 2006/07.

Hoofdklasse B: VVOG-Spakenburg 1-1( Albert Nijhuis 1-0, Donovan Mijnals 1-1)

Spakenburg-VVOG 0-2( Albert Nijhuis 0-1 en Matthijs IJzerman 0-2)

In seizoen 2017/18 vindt, na jaren, de hernieuwde kennismaking tussen Spakenburg en VVOG weer plaats, nu in de Derde Divisie. (VVOG promoveerde seizoen 2015/16 naar de Derde divisie). Beide clubs zullen ongetwijfeld voor de volle winst gaan. Voor Spakenburg is de winst een “moetje “ in de strijd om de bovenste plaats en de eerste periodetitel (12 wedstrijden). En VVOG wil de hoge positie in de competitiestand handhaven.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter de heer D. Schaper met zijn assistenten de heren, T den Hengst en M. Rasch.

Iedereen een fijne sportmiddag toegewenst.