VVOG naar de 3e divisie!

2 Juni 2016 / Redactie / Nieuws van het eerste

VVOG heeft het gehaald! In een zinderende tweekamp met DOVO heeft VVOG promotie naar de derde divisie veilig gesteld. Een geweldige prestatie van trainer Ed Engelkes, begeleiding en spelers.

De aanleiding van deze woensdagavond wedstrijd was er een waar we met zijn allen niet vrolijk van worden. Wat zijn er toch ontzettend veel droevige personen in dit land. En dan heb ik het over de eerder op zaterdag geplande wedstrijd DOVO – VVOG. De wedstrijd die heel begrijpelijk niet door kon gaan. Een burgemeester die een juiste beslissing neemt omdat er een paar droeftoeters willen gaan matten. Stoer hoor. Een amateurwedstrijd uitkiezen om daar eens lekker elkaar de hersens in te slaan. Ga dan lekker met zijn allen in een weiland elkaar kapot slaan, maar laat ons met rust.

Tot zover de persoonlijke frustratie, maar er zijn er vast genoeg die er hetzelfde over denken.

Laten we ons focussen op het positieve, want dat is er genoeg. Allereerst de uitslag van de eerste wedstrijd. Anderhalve week geleden werd er een zwaarbevochten 4-3 overwinning uit het vuur gesleept. Een goede uitgangspositie voor de uitwedstrijd.

Nadat bekend werd dat er op woensdagavond in Emmen gespeeld zou gaan worden stroomden de bussen vol. Daarnaast gingen vele supporters op eigen gelegenheid om de groen-witte trots te ondersteunen. In het troosteloze theater van het Emmen stadion waren zij de 12e man. Ook goed om te zien dat er veel DOVO supporters aanwezig waren, ondanks de verre reis die zij moesten afleggen.

Zelf reed ik met de auto naar Emmen. Twee auto’s vol met vrienden met een voetbalverleden bij VVOG, of nog steeds spelend voor de mooiste club van Harderwijk. De hele dag kriebelt het al, je wilt dat de werkdag voorbij is, dat je naar huis kan. De auto pakken, je vrienden ophalen en op weg naar een bijzondere voetbalavond. Hoewel ik zelf niet meer voetbal blijft VVOG je cluppie, en op zo’n avond merk je dat je daarin niet de enige bent. Dat is mooi. Groen-wit bloed door de aders? Ja, dat zeker. En met mij honderden anderen. Eensgezindheid. Saamhorigheid. Met een doel. De 12e man. Kippenvel..

Eenmaal aangekomen bij het Emmen stadion begint de spanning toe te nemen. Je wilt naar binnen, de tribune op, als een grote groen-witte groep achter het team staan. Het laatste steuntje in de rug, op weg naar de derde divisie. Het hoogste amateurniveau, daar waar een club als VVOG hoort te spelen.

Na uitgebreid gefouilleerd te zijn, mogen we tussen de hekken en prikkeldraad door onze tribune (lees; afgesloten hok) op. Een leeg stadion is het decor, met aan beide kanten enkele honderden supporters van beide clubs. Amateurvoetbal 2016 in Nederland. Gelukkig zijn we met vele Harderwiekers, dat verzacht deze pijnlijke aangelegenheid.

De warming up is in volle gang als iedereen zijn plekje aan het zoeken is. De spelers gaan naar binnen om zich klaar te maken voor de wedstrijd. De spanning is voelbaar. Nadat de laatste supporters uit de bussen binnen zijn wordt er afgetrapt.

Een zenuwachtig begin, van beide kanten. VVOG heeft de eerste kans. Oussama Labari schiet hoog over na een goedlopende aanval. En dan, 14e minuut. Vrije trap op een gevaarlijk plek. Jeremy de Graaf geeft mee aan Jaime Bruinier, met een strakke voorzet bereikt hij Jan-Jurriën Hop. Hij komt voor zijn man en schiet het leer feilloos achter doelman Bodhi Prinssen. Ja! Jaaa!! Gejuich barst los in het VVOG vak, wat een ontlading, mensen vallen elkaar in de armen, dit is wat we nodig hebben! 0-1!

Dit betekent dat DOVO er twee moet maken om gelijk te komen en er een verlenging uit te slepen. We horen de DOVO supporters aan de overkant de rug rechten en achter hun team gaan staan. Het zorgt ervoor dat de 11 rood-witten op het veld VVOG onder druk zetten. Vooral de snelle en behendige Joshua Patrick is een groot gevaar. Gelukkig voor ons ontbreekt het aan het laatste beslissende tikje, nadat dezelfde Joshua Patrick door de VVOG verdediging slalomt en Frans Koorenberg op zijn weg vind.

VVOG kwam er bij vlagen gevaarlijk uit. Dit leidde aan het einde van de eerste helft tot een kans voor de mee opgekomen linksback Lars Kerver. Na een geniaal passje van Jeremy de Graaf wist hij de bal over de DOVO keeper te liften. Helaas ging de bal ook over het doel.

Zo werd de rust bereikt met een 0-1 voorsprong. De tussenstand was prettig, maar het besef dat we er nog lang niet zijn overheerst. DOVO is een goed voetballende ploeg, die in de eerste helft regelmatig gevaarlijk is geweest. Ze zullen in de tweede helft volle bak gaan, dat is zeker.

En dat bleek zo te zijn. DOVO zette in de tweede helft VVOG vast op eigen helft. Meerdere mogelijkheden en kansen volgden, maar de verdediging inclusief keeper Frans Koorenberg, lieten zich niet kisten. Halverwege de tweede helft moest Jaime Bruinier het veld geblesseerd verlaten. Hij werd vervangen door gifkikker Stefan Jansen.

Het leidde echter niet tot een ommekeer in de wedstrijd. DOVO hield VVOG onder druk en kwam al snel op gelijke hoogte. Joshua Patrick was wederom gevaarlijk nadat hij in de diepte werd weggestuurd door Roy Bakkenes. Met een simpele voetbeweging lifte hij de bal over de uitstormende VVOG goalie. 1-1. Stilte in het VVOG vak, gejuich vanaf de overkant. Er werd gekeken naar de klok, nog 20 minuten. 20 zware, lange minuten.

‘Alles of niets’ klonk er uit het DOVO vak. De rood-witten deden er nog een schepje bovenop en pompten alle ballen de 16 in. Het leverde vele hachelijke momenten op, maar de tijd tikte weg. Ondertussen werden de kelen schor geschreeuwd door de Harderwiekers, de 12e man had zijn weg naar Emmen gevonden.

Aftellen geblazen, kijken naar het scorebord, naar de klok, waarom gaat die tijd zo langzaam, waarom komt VVOG niet meer van eigen helft, nagels bijten, schreeuwen, zingen, trommelen, springen. Het laatste kwartier werd zo beleefd. Elke bal de tribune in werd met gejuich begroet. Het maakt even niet uit hoe er gevoetbald wordt.

En dan.. De 90 minuten staan op het scorebord, 5 minuten blessuretijd zijn voorbij. Toch? Ja!! Daar is het eindsignaal! VVOG promoveert naar de 3e divisie! Nog meer gejuich, de liederen worden nog wat harder gezongen, spelers, trainers, begeleiders sprinten naar het VVOG vak. Kippenvel op de armen, de kelen schor. Samen juichen, springen en zingen. De promotie moet gevierd worden! VVOG is terug waar het hoort, op het hoogste amateurniveau.

(foto: Ronald Bonestroo)

Eenmaal in de auto terug dringt het besef tot je door dat het een bijzondere avond is geweest. VVOG voegt een stukje historie toe aan zijn lange geschiedenis. En dat wordt tot in de vroege uurtjes gevierd op de Strokel. Dat is prachtig.

Maar deze avond is geen reclame voor het amateurvoetbal in Nederland. Een dergelijke wedstrijd hoort niet in zo’n theater gevoetbald te worden. Supporters van een amateurclub horen niet weggestopt te worden in een apart vak, achter hekken en netten, afgesloten van alles. De JENS vesting deed zijn naam eer aan deze avond.

Toch overheerst het gevoel van de overwinning. Het gevoel van een grote groep Harderwijkers, als een man achter het team. En dat is iets waar we als VVOG’ers ontzettend trots op mogen zijn.

We wensen DOVO veel succes in de hoofdklasse volgend jaar en hopen jullie het seizoen erna te mogen begroeten in de 3e divisie. Jullie hebben een club, team en aanhang dat op een hoger niveau thuishoort. Succes volgend seizoen!

VVOG zal zich klaar moeten gaan maken voor een overlevingstocht een niveau hoger. Het zal niet gemakkelijk worden komend seizoen, hoogstwaarschijnlijk zal er tegen degradatie gestreden worden. Handhaving is het doel.

Maar voor nu, genieten en feestvieren! Wat is dit toch een prachtige club..

 

(Door: Stijn van Merkestein – geschreven op persoonlijke titel)

 

P.S. Voor meer foto's van de wedstrijd, zie de Facebook pagina van Ronald Bonestroo


Interviews DOVO - VVOG 01-06-16


Hoogtepunten DOVO - VVOG (1 juni 2016)

Lees bericht

Record opbrengst Grote Clubactie

06-12-2021

We hebben met z'n allen het record van vorig jaar verbroken!

Lees bericht

VVOG JO15-1 wordt gesteund door 3 trouwe sponsoren van VVOG

05-12-2021

Tomassen, Van Bijsteren en Pouw

Lees bericht

Aanvullende corona maatregelen vanaf 28 november!

28-11-2021

Vanaf 28 november gelden er nieuwe (aangescherpte) maatregelen.

Nieuwsoverzicht Archief