VVOG Harderwijk pakt een van de laatste strohalmen

27 Mei 2022 / Algemeen

VVOG Harderwijk heeft met de 3-1 overwinning op ODIN ’59 gedaan wat het moest doen. Mededegradatiekandidaat ODIN ’59 werd met een 3-1 nederlaag naar Heemskerk gestuurd.

VVOG moest het vandaag doen zonder de zieke aanvoerder Yasin Kurt. Trainer Lodeweges moest even puzzelen, maar zette Jeroen Buitenhuis op linksback en Matthias in ’t Anker kreeg een basisplaats toebedeeld op het middenveld.

ODIN ’59 startte voortvarend en zette in de beginfase de toon. Dat leverde al snel een doelpunt op. Na een mooie aanval kwam de bal bij Niels Jager die de bal vanaf de zestienmeter keurig binnenschoot in de verre hoek. VVOG Harderwijk had moeite met de agressieve (wel sportieve) aanpak van de wedstrijd door ODIN. Jeffrey Snijders wist wat VVOG Harderwijk nodig had en pakte een gele kaart na een overtreding op Mart Willemse. Langzamerhand nam VVOG het initiatief over en ODIN werd steeds verder teruggedrongen op eigen helft. In de 32e minuut kwam VVOG op gelijke hoogte. Jeffrey Snijders schoot iets over de middenlijn de bal richting het doel van Romain de Jong. De keeper stond iets te ver voor zijn goal en de bal vloog binnen. Een voorzet of een vooropgezet plan? Dat maakte niet uit.

VVOG kreeg voor rust nog een aantal kansjes, maar keeper Romain de Jong hield zijn doel schoon na inzetten van Dean van Ooijen en Jeremy de Graaf. Ook een vrije trap van Jeffrey Snijders werd gekeerd door de ODIN-keeper.

De rust brak aan met een 1-1 stand. Na rust zette VVOG gelijk weer druk op ODIN ’59. In de 55e minuut kwam Pernelly Biya goed door op de rechterflank en leverde hij een goede voorzet af. Job Hoogedoorn leek de bal voor het intikken te hebben, maar de keeper en een verdediger maakte het hem dusdanig lastig dat de bal voorlangs ging.

In de 61e minuut kwam Donovan Bock in het veld voor Jeroen Buitenhuis. Hij bracht zeker een nieuwe impuls aan de linkerkant, kwam veelvuldig op en leverde een aantal goede voorzetten af. Na 69 minuten een knappe aanval van VVOG Harderwijk. De eindpass kwam terecht bij Dean van Ooijen. Hij passeerde keeper De Jong met een stifje, maar de bal belandde tegen de paal.

Ook ODIN-trainer Peter van de Sikke ging wisselen. Hij bracht Stef Halbersma voor Michael Lanting. De laatste was daar niet echt blij mee. ODIN '59 moest in deze fase regelmatig aan de noodrem trekken. Dit leverde Lefteris Zantman een gele kaart op en scheidsrechter Wiersma moest soms ogen van voren en van achteren hebben, zonder dat de wedstrijd overigens ontspoorde.

In de 76e minuut moest Frits Kramer na een onschuldig duel het veld verlaten met een naar het aanzien vervelende arm/schouderblessure. Hij werd vervangen door Thom de Vries. VVOG rechtte nogmaals de rug in het laatste kwartier. ODIN was tevreden met een gelijke stand, maar VVOG had daar niets aan. Het publiek ging er nog eens achter staan. Rafik El Hamdi en Mark Bottenheft kwamen in het veld voor Matthias in ’t Anker en Pernelly Biya. Er volgde een spannende slotfase. Bij de schaarse uitvallen kreeg met name Ahmed Al Mahdi een grote kans maar hij schoot naast.

In de 88e minuut brak Job Hoogedoorn de ban. Na een schitterende dieptepass van Mark Bottenheft schoof Hoogedoorn de bal onberispelijk binnen en zette de 2-1 op het bord. Nu moest ODIN wel komen. Dat deed het door lange ballen in de zestienmeter te gooien, maar de defensie stond uitstekend. Al was het soms even billenknijpen. De grootste kans was voor Thom de Vries, maar ook hij wist keeper Paul Eppink niet te verschalken. Mark Bottenheft en Dean van Ooijen kregen nog geel. Ook Sem van Amersfoort kreeg nog geel voorgeschoteld na een overtreding op de weer met maximale inzet spelende Jeffrey Snijders. Vlak voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Wiersma kwam ook de 3-1 nog op het scorebord. Na een prachtige aanval over een aantal schijven kwam de bal terecht bij Mitchel Dijkhof. Hij kon zelf schieten, maar zag Jeremy de Graaf er beter voor staan. De spits rondde keurig af en de overwinning was een feit. Een overwinning van het collectief.

Met nog twee speelrondes te gaan staat VVOG Harderwijk op de 16e plek. Een punt achter DOVO en ODIN ’59 en drie punten achter VVSB. Zaterdag gaat de reis naar Sparta Nijkerk. De Spartanen hebben nog een minieme kans op de titel, maar hebben al een periodetitel binnen. Deze wedstrijd vangt aan om 14.30 uur.