Ben jij ook zo'n liefhebber van voetbal ?

4 Augustus 2016 / Jeugdcommissie / Jeugd

Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. Tijdens zijn vakantie is er een onderwerp die hij moeilijk kan loslaten en spreekt daarover met zijn vriend.

“Even tussen ons. Hoe is het zover gekomen? Ik bedoel met de scheidsrechters. Jaar na jaar lijkt het minder te worden. Minder (nieuwe) scheidsrechters, minder respect, meer agressie. Heb jij een idee hoe we het tij kunnen keren? Mijn vriend kijkt zwijgend voor zich uit. Hij zit in het onderwijs. We zijn met de families op het strand. Vakantie. Frankrijk. Het gesprek gaat plotseling over voetbal.

Wat denk jezelf? Antwoord de vriend na een korte stilte. Wees nou eerlijk. Scheidsrechters… Dat waren de jongetjes die niet konden voetballen en toch de beste van de klas wilden zijn. Ik snap wel waarom er in het voetbal zo tegen ze wordt aangekeken. Het is een beetje zoals pubers naar leraren kijken. Leraren staan voor de klas omdat ze voor een echte baan niet goed genoeg zijn bevonden. Slaat nergens op natuurlijk, maar zo zit dat volgens mij. Er is geen begrip.

Eens, antwoord ik. Bij bondsarbiters valt het nog mee, maar verenigingsscheidsrechters zijn zo’n beetje het afvoerputje van het voetbal geworden. Ik maak me zorgen of we straks nog genoeg jonge scheidsrechters krijgen en de bestaande scheidsrechters het plezier niet verliezen. Het gezeur, gebrek aan respect, het verbale en soms fysieke geweld, ouders, publiek, bepaalde verenigingen... Ze accepteren het in feite niet meer.

Voetbal is een spel met regels, vult mijn vriend aan. Die dienen te worden gerespecteerd. Dat is de basis. Volgens mij gaat het daar in het voetbal verkeerd. Er zou meer respect moeten zijn. Voor het spel, de scheidsrechter en voor elkaar. Het bestuur van de vereniging speelt daarin een cruciale factor, dat creëert de voorwaarden.

Hoe zie je dat voor je?

Precies zoals ik het zeg. Scheidsrechters moeten op het podium worden gehesen. Belangrijk worden gemaakt en in het verenigingsbeleid een onderdeel zijn waar voortdurend aandacht voor is. Neem ze serieus. Nu komen ze op de laatste plaats. Betrek ze intensief bij de club en help ze in het zadel als begeleiders van het spel. Ze moeten zich ambassadeurs van de vereniging voelen.

En de KNVB? Wat doen wij?

Doe de dingen die de clubs niet kunnen oplossen.

Dus?

Investeer in super goede opleidingen en pak door met maatregelen zoals jullie hebben gedaan voor de B-junioren. Elke speler is daar nu toch verplicht om een cursus voetbalspelregels te volgen? Nou, precies, daar ligt het antwoord. Wanneer je de regels kent, snap je het spel veel beter. Ik zou dat verplicht stellen voor alle leeftijden. Ook al speel je veertig jaar voetbal. Je bent nooit te oud om te leren.

Ook voor de allerjongsten?
Juist. En betrek hun ouders daarbij. Wanneer je je kind op voetbal doet, leer je meteen de spel- en de regels van de club.
Mijn idee.” 


Bedankt dat je dit artikel even hebt gelezen.

Wil jij meer weten over de scheidsrechterij bij VVOG of geinformeerd worden over initiatieven waar op dit moment aan gewerkt wordt klop dan gerust eens bij onze jeugdcommissie aan.

Lees bericht

Benieuwd wat je kunt winnen met de loterij?

22-02-2020

Neem een kijkje bij de prijzen!

Lees bericht

Nieuws van Thomas Vossebelt

21-02-2020

Menigeen zag Thomas Vossebelt uitvallen in de derby tegen DVS’33. En iedere rechtgeaarde VVOG’er weet dat een Vossebelt niet zomaar het veld afgaat (en al helemaal niet tegen onze buren).

Lees bericht

Selectienieuws: Hop gaat, Randy verlengt

20-02-2020

Helaas is de technische commissie er niet in geslaagd om Jan-Jurriën Hop te behouden voor VVOG.

Nieuwsoverzicht Archief