André Koolhof, KNVB-coach Vrouwen onder 19

2 April 2014 / Redactie / Algemeen

‘Deze groep ruikt kansen'
 

Een mooi seizoen moet vanaf zaterdag 5 april in de eliteronde definitief bekroond worden met een ticket voor het Europees kampioenschap. 

We maken een goede kans, dat hoeven we niet onder stoelen of banken te steken. Wij willen naar het EK. Dat is ook de boodschap die de groep heeft gekregen: straal in alles uit dat je naar die eindronde in Noorwegen wilt. 

We hebben een goede groep die haar kansen ruikt. Ambitieus en gedreven. Tijdens de eerste kwalificatieronde in Servië speelden we drie wedstrijden tegen kwalitatief mindere tegenstanders. We wonnen vrij eenvoudig, maar hadden geen besef hoe we er internationaal voorstonden. Daarna klopten we in een oefeninterland België met 3-0 en kregen we in La Manga drie wedstrijden op stevig internationaal niveau: tegen Schotland, Italië en Noorwegen waarin we niet verloren en goed voetbalden. Met z’n allen kwamen we tot de conclusie dat het wel eens een mooi seizoen zou kunnen worden.

Onze tegenstanders deze week zijn stuk voor stuk goede ploegen, anders sta je niet in de eliteronde. Openingswedstrijden zijn altijd lastig, dus we moeten tegen Turkije meteen volledig geconcentreerd zijn. Dat land is in ontwikkeling en is de laatste tijd in een betere organisatie gaan spelen, maar wij hebben meer kwaliteit. Ierland, onze tweede opponent, blijft negentig minuten rennen, vliegen en beuken. Voetballend moeten wij daar onderuit kunnen spelen, maar het is wel zaak dat we ons bij Ierse overtredingen niet laten imponeren. Ze hopen juist dat we dan anders gaan voetballen, en dat moeten we dus niet doen. In Oostenrijk zijn de laatste jaren voetbalinternaten opgericht en dat werpt duidelijk heel snel zijn vruchten af. Onder 17 en Onder 19 zijn goed voetballende en georganiseerde teams. Oostenrijk is een gevaarlijke tegenstander.

Individuele toppers

En wijzelf? Dit Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar is een heel aardige generatie met een paar individuele toppers. Dominique Janssen maakte onlangs haar debuut in het Nederlands elftal, Jill Roord en Kim Mourmans liepen dit jaar twee dagen stage bij Oranje. Dat gebeurt niet zomaar. Het kan razendsnel gaan, kijk maar naar Vivianne Miedema. Pas 17 jaar, maar al definitief doorgeschoven naar het Nederlands elftal en daar een bepalende speelster.

Typerend en heel knap op deze leeftijd is dat deze groep al in staat is puur op resultaat te spelen. De meiden halen profijt uit de dingen die ze meemaken bij de clubs en op internationaal niveau. De speelsters van de CTO-teams ontwikkelen zich goed, terwijl de speelsters die al in de BeNe League actief zijn grote stappen maken in met name de hardheid en het moeten winnen van de duels. Als coaches zijn wij daar ook continu mee bezig doordat we bijvoorbeeld altijd een bijdrage vragen bij besprekingen en trainingen. Ze moeten betrokken zijn, want dat levert vervolgens in het veld altijd iets op.

Overschatting

Onze grootste valkuil? Ik zie niet snel gebeuren dat we de tegenstanders onderschatten, daar is deze groep te volwassen en gedreven voor. We moeten wél opletten dat we onszelf niet gaan óverschatten. Ook al zijn we dit seizoen nog ongeslagen en hebben we een paar goede resultaten neergezet, bij het begin van deze eliteronde telt dat niet meer.

Tot slot ben ik heel blij dat we deze eliteronde in Nederland – op goede accommodaties in Ermelo en Harderwijk – spelen. Met het thuispubliek achter ons hoop ik op mooie dagen en uiteraard een positieve afloop resulterend in een EK-ticket. De meiden verdienen die unieke ervaring!

Lees bericht

Inleveren kleding

09-06-2024

Het seizoen is bijna ten einde. Graag alle materialen inleveren op: zaterdag 29 juni 2024.

Lees bericht

Veld 5 wordt kunstgrasveld.

08-06-2024

Zoals jullie wellicht allemaal al weten gaat 5 veld voorzien worden van een kunstgrasveld.

Lees bericht

Aria Hashemi naar VVOG Harderwijk

08-06-2024

Voor komend seizoen heeft VVOG een nieuwe keeper aangetrokken in de persoon van Aria Hashemi (30).

Nieuwsoverzicht Archief