Datum Zaterdag 12-08-2017
Aanvang 15:30
Veld 1

Zuiderzeecup voor VVOG na 2-1 zege op Ajax

Die cup was na een helft nog wel mijlenver weg. Ajax was op alle fronten de betere in de eerste helft. In de 12de minuut was het al raak. De ongrijpbare Kenneth Misa Danso kogelde in de draai de 0-1 achter Frans Koornberg.

VVOG liep meteen achter de feiten aan. Die feiten waren, dat Ajax de (bal)vaardiger voetballers bezat, een hoger handelingstempo hanteerde, het betere combinatievoetbal speelde en het meeste balbezit had. Door de vele positiewisselingen was het bij VVOG achterin alle hens aan dek. Het middenveld kwam er nauwelijks aan te pas en dan is het voorin moeilijk bij gebrek aan voldoende aanvoer om tot kansen te komen. Door de druk van Ajax leed VVOG veelvuldig balverlies en was het Ajax dat de klok sloeg.

Dat het bij rust nog 0-1 stond was volledig te danken aan de Amsterdammers zelf die hun overwicht (nog) niet in de score tot uitdrukking brachten en zichzelf daarmee behoorlijk tekort deden.

De pauze gaf VVOG gelegenheid staat op te maken en een ander vaatje te vinden om uit te putten. Dat gebeurde door Guido de Graaf als target-man en de jeugdige Tijmen van Straten als afjagende 10 in te brengen. Het naar voren verdedigen begon nu bij de nummer 10 waardoor VVOG meer naar voren kon voetballen. Nu werden de duels wel gewonnen en met het balbezit gevaar naar voren gesticht. Het vroegtijdig storen leverde in de 64ste minuut balbezit op. De combinatie die daarop volgde was van grote schoonheid. Het gewonnen duel was van de goed spelende Roelof de Groot, zijn inspeelpass bereikte Guido de Graaf, diens verlenging vond Tijmen van Straten die op zijn beurt Wesley de Klein diep stuurde. Zijn voorzet op maat bereikte Moustafa Kalkan die de gelijkmaker intikte. (1-1)

Zo moest het dus.

VVOG ging door. Guido de Graaf was belangrijk als aanspeelpunt met bewegende spelers om zich heen. Het resulteerde uiteindelijk ook in de 2-1 in de 72ste minuut. In de combinatie werd de alom aanwezige Wesley de Klein gevonden die het strafschopgebied in denderde en onreglementair werd gestuit. De terechte strafschop werd feilloos door Guido de Graaf benut. (2-1)

Er waren toen nog zo’n 20 minuten te voetballen. Bij Ajax werd het steeds nonchalanter, de pijp leek langzaam leeg te lopen, er werd veel balverlies geleden. De duels die in de eerste helft nog gewonnen werden, werden nu verloren. VVOG bleek wilskrachtiger en met een sterke Jan Jurriën Hop achterin werd er weinig tot niets meer weggegeven.

De 2-1 werd over de streep getrokken en Frans Koornberg stond glunderend na de wedstrijd met de cup in de knuisten. Zijn team had de tweede helft laten zien dat met hard werken en een betere spelopvatting winst te boeken is.

SV Urk won de derde prijs door de troostfinale met 2-0 te winnen van SV Huizen.